El repte de l'ou de reig al Berguedà

Buscant ous de reig a les poques zones de terreny àcid del Berguedà

Entre valls i muntanyes sempre hi ha moments per pensar amb els bolets. Més encara, si l’estiu és tant ideal com aquest, amb temperatures que no es disparen, tempestes esporàdiques i cels ennuvolats. Uns ingredients que atrauen una bona varietat de bolets.

Feia una setmana, havia intentat una matinal pel Montseny amb la intenció de trobar alguns ceps pinícoles o edulis però la cosa no va funcionar com m’esperava. Això si, un bon grapat de rossinyols van tancar el dia satisfactòriament.

Bona collita de rossinyols a l'alzinar 

 

El cep era el meu objectiu actual. Al Pirineu no acaben de tibar i al Montseny no ha funcionat, doncs objectiu descartat. És el moment de treure del cap una idea que he anat descartant, però alhora madurant des de fa varies setmanes: continuar amb el difícil repte de l’ou de reig al Berguedà, en terres allunyades del litoral, en terrenys silícis molt localitzats del pre-pirineu, ja que la comarca és majoritàriament calcaria i abunden ben poc els bolets de terreny àcid.

 

Primer ou de reig del dia al Berguedà 

 

De fet, feia temps ja havia fet un intent i vaig trobar la mostra després de caminar molt. Una mostra que va servir per demostrar-me que podien haver-hi ous de reig a tocar Berga, la meva ciutat natal. Tenir la família repartida pel Berguedà, és un bon punt per saber exactament l’aigua que ha caigut i la seva localització concreta. Feia dies m’havien informat d’un parell de calamarsades fortes i juntament amb les temperatures suaus, m’han acabat portant en aquests bonics boscos de roure, alzina i algun pi despistat.

 

Ou de reig enorme emergint de l'ou

 

Al final vaig fixar la sortida per aquest passat diumenge, la idea era anar a fer una ullada ràpida i decideixo destinar-hi una hora i mitja com a molt abans de visitar la família. Poca varietat de bolets, alguna amanita, diria que era la rubescens i n’hi havia forces. De sobte un cep aereus passat, que ja era bona senyal. Al final he pogut ensopegar amb uns quants ous de reig, alguns tocats, tot i que n’hi havia també de ben petits.

 

Tres ous de reig en ple naixement al Berguedà

 

Imagineu-vos l’alegria del moment: collint ous de reig a un pas de la meva terra natal i en boscos desconeguts. Un fet ben curiós, que només em pot regalar aquest món tant fantàstic dels bolets. Més tard, un cep aereus de bones dimensions absolutament sa. De fet en aquesta zona penso que havia fet tard pels aereus, ja que n'he trobat bastants fets malvé. Almenys amb aquest en podrem fer una bona menjada!

 

Un cep aereus sa i de bones dimensions al Berguedà

 

Una mica més tard, despuntant el seu color viu enmig de les fulles d’alzina, he localitzat mitja dotzena d'ous de reig, que m’han permés fins hi tot poder fer un vídeo mig decent. Després algun ou de reig més despistat que han acabat de completar una estona formidable i que hagués allargat molt gustosament, però m’esperaven per dinar.

 

 

La veritat és que aquest bolet per la gent de muntanya no és massa coneguda la seva cerca, tot i que molt o poc, tothom ha sentit a parlar de l'ou de reig. Com ja comentava abans, és un bolet termòfil de sòls silícis, i aquests abunden especialment al litoral i pre-litoral on podrem trobar nombrosos boscos d'alzina a terreny àcid. Potser el fet que a muntanya no abundin aquest tipus de terrenys ha fet que la meitat nord del País freqüenti més els boscos majoritàris de pi roig i pi negre que ofereixen varietat d'altres tipus de bolets, deixant oblidats aquests petits boscos tant localitzats que presenten les condicions perquè es desenvolupi l'ou de reig i és estic totalment convençut, que al pirineu hi ha zones on poden abundar-hi. Doncs haurem d'anar pujant de cota per anar-ho a comprovar!

 

Bonic exemplar d'ou de reig al Berguedà

 

Una vegada més, quan menys t’ho esperes és quan es presenten les sorpreses. Li explicava la sortida al pare a Berga, mentre estàvem a la terrassa veient com queia una bona calamarsada a Berga i rodalies que han de fet mi un home encara més feliç. 

Boletaires, heu sortit a la cerca de l'ou de reig aquest estiu ?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.