Semàfor dels bolets 2015
On buscar bolets la Setmana del 19-11-2015 al 26-11-2015 ?
Comencem el que serà el darrer semàfor boletaire d’aquesta temporada que ens allargarà les previsions pràcticament fins finals de novembre. Situarem el semàfor en verd, una vegada més a les comarques de l’extrem est de Catalunya, al litoral i al pre-litoral. El semàfor en taronja a les comarques litorals del centre i sud del territori i situarem el semàfor en vermell a la resta de boscos catalans.
El bon temps i les boires anticiclòniques s’han mantingut i es mantindran aquesta setmana, les humitats són elevades i la diferència de temperatures entre el dia i la nit va en augment. Els boscos de les comarques del Maresme, la Selva, Gironès i Empordà seguiran sent els més afavorits pels bolets, cada vegada amb collites més petites però amb molta varietat al cistell. Els rovellons vinaders i sobretot els camagrocs, les trompetes de la mort i cada vegada més els carlets, van sent els protagonistes actuals. A les Gavarres hi continua la producció de rovellons, les localitats del nord de la comarca de la Selva comencen a tenyir-se del negre de les trompetes de la mort i els carlets s’imposaran principalment. La resta de comarques de la Catalunya central i la resta del litoral, com Vallès, Bages, Penedès i Tarragonès on hem situat el semàfor en taronja; desprès de visitar-ne alguns boscos aquest cap de setmana passat amb resultats negatius i amb l’hivern a les portes del cap de setmana, ens fa ser pessimistes i creiem que les florades no es produiran. Han passat ja més de dues setmanes des de les pluges generals i tot hi haver-hi una evolució als boscos, per uns motius o altres, les florides no han acabat d’engegar. Recordem que els bolets volen pluges intermitents i no només ho ha fet de cop, sinó que aquestes comarques arrossegaven una important sequera des de principis de primavera que pot haver estat incisiva en aquest aspecte. Aquest cap de setmana arriba el fred i caldrà aprofitar aquest cap de setmana perquè la davallada pot ser important. Ben aviat entrarem al desembre, com cada any, esperem poder collir fredolics a la Catalunya central, trompetes de la mort, camagrocs i llengües de bou... bolets que aguanten bé el fred i qui sap, si com ja ha passat en els darrers anys, encara ens acompanyin durant l’època nadalenca, tot i que no ús oblideu que els mesos de descans boletaire són importants per carregar piles de cara els bolets de primavera.
Com sempre, ús deixem l’enllaç al panell de control de pluges, on a part de l’aigua, també podreu consultar altres variables com la velocitat i la direcció del vent, temperatures, humitats... informació valuosa que també formarà part del treball de camp pels bolets de primavera.
Només ens queda agrair a tots els boletaires pel temps dedicat a llegir les nostres prediccions del semàfor boletaire, compartir-les i fer servir aquesta web com a mitjà de consulta per fer més fàcil aquest món tant complicat. Molta sort per a tots i ens retrobem buscant bolets quan torni l’herba verda als prats!
On buscar bolets la Setmana del 12-11-2015 al 19-11-2015 ?
Aquesta propera setmana situarem el semàfor en verd al Litoral costaner nord i Pre-Litoral central, destacant que serà on més abundaran els bolets. Situarem el semàfor en taronja a punt localitzats de la Catalunya Central i al Litoral sud i per acabar, situarem el semàfor en vermell als boscos del Pre-Pirineu excepte alguns punts localitats i al Pirineu.
De les pluges d’ara farà uns deu dies, les temperatures no han parat d’augmentar i per sort, el vent no ens ha visitat trencant la seva rutina. Per segona vegada consecutiva i situats a mitjans de novembre, els boscos del Litoral i Pre-Litoral són els protagonistes del moment, és on hem situat el semàfor en verd. Especialment el sector de les Gavarres i l’Albera on ja surten els bolets des de fa dies, però ja ús adverteixo que hi abunden els boletaires, per tant, caldrà estar disposat a caminar per desmarcar-se a no se que en coneguem bé els racons. Els boscos de Begur propers a Pals també han fet una florada interessant i també a la comarca de la Selva, on si encertem el bosc, en podrem fer per unes bones menjades. El sector del Montnegre-Corredor ja comença a haver-hi activitat micològica, més que la setmana passada, i és que hem de tenir en compte que els bolets no surten immediatament després de les pluges, a no ser que tinguem una florada engegada, hem d’esperar un parell o tres de setmanes per tal que comenci a haver-hi activitat a la zona, per tant haurem d’estar alerta perquè properament es complirà aquest temps d’espera en aquest sector i més tenint en compte que el temps acompanya, tot i que potser amb temperatures massa altes. Els bolets que trobarem en aquestes comarques on hem situat el semàfor en verd, seran principalment rovellons vinaders, camagrocs, carlets de forma generosa i trompetes de la mort entre d’altres.
La mateixa explicació que hem donat pel Montnegre-Corredor, és vàlida per la resta del Litoral, comarques com el Baix i Alt Camp, Penedès, Tarragonès i Terres de l’Ebre amb la zona dels Ports inclosa, properament hi arribaran els bolets i s’hi presenten bons auguris, per això hem situat en aquests indrets el semàfor en taronja. També inclourem les comarques del Vallès sud del Bages i sud d’Osona on l’activitat dels bolets encara és molt escassa i caldrà esperar uns dies per saber-ne el desenllaç. En aquestes darreres comarques les florades seran curtes i fins hi tot hi hauran boscos que quedaran igualment aturats, ara com ara, els protagonistes en són els camagrocs i els carlets, sobretot a les zones que volten el Moianès.
Com ja és de saber, hem situat el semàfor en vermell a les comarques del Pirineu i Pre-Pirineu on donades les dates en què ens situem, l’activitat de bolets gairebé és nul·la, si bé en alguns racons del Pre-Pirineu encara hi podrem collir algun rovelló, llenega negra, llenega blanca i també camagrocs i fredolics tot i que de forma discontinua i puntual.
Com sempre deixem l’enllaç al panell de control de pluges per tal que pugueu controlar l’aigua caiguda i així fer millors les vostres previsions. Ens endinsem a ple novembre i les espècies com els carlets que cada dia guanyen més protagonisme a cotes baixes, anuncien que la temporada va afluixant, tot i que lentament. Esperem que encara aguanti unes setmanes més i mentrestant amb més il·lusió que mai s’ha d’aprofitar.
On buscar bolets la Setmana del 5-11-2015 al 12-11-2015 ?
Per aquesta propera setmana, situarem el semàfor en verd a les comarques del Litoral i Pre-Litoral, especialment aquelles zones on les florides ja havien començat aquesta setmana passada, és a dir, des del Barcelonès fins l’Alt Empordà. Situarem el semàfor en taronja a la resta de comarques a excepció del Pirineu, principalment Pre-Litoral central i Tarragonès on les florides no tardaran a començar, també punts de la Depressió Central. Per acabar, situarem el semàfor en vermell al Pirineu i, tot i que no de forma general, al Pre-Pirineu.
Per fi han arribat les pluges a nivell general, situació de llevantada que habitualment per aquestes èpoques de tardor ens visita abans del que ho ha fet, però millor això que res. Per tant, arriben bones notícies pel món boletaire, les comarques del Litoral com Alt i Baix Empordà, Selva i Maresme on les florides ja havien començat encara es reactivaran més. Els rovellons apareixeran amb força i els ous de reig també en seran els protagonistes, apareixeran les trompetes de la mort on esperem que s’allarguin fins ben entrat desembre i també els camagrocs. Si les temperatures es comporten, que sembla que sí durant els proper dies, podran haver-hi florides de boletus aereus o surenys, que a hores d’ara encara no han sortit amb ganes. Atenció especial al P.N. del Montnegre Corredor, on els bolets fa pocs dies que han començat a sortir i serà un dels llocs on tindrem les florides més importants.
Factor molt important el fet que després del pas de la pertorbació, les temperatures es recuperin i no entri el vent, això donarà lloc a que s’activin els boscos de la Depressió Central del Bages, Anoia, Segarra, Garrigues, sud d’Osona i Vallès en general, on els bolets faran acte de presència durant un període curt abans no arribin les primeres glaçades. Els bolets també sortiran a la resta de comarques litorals situades al sud del Barcelonès, com Alt i Baix Camp, Penedès i Terres de l’Ebre. Hem situat el semàfor en taronja en aquestes comarques, perquè hauran de passar uns dies per tal que les pluges facin efecte als boscos que fins ara encara no estaven actius.
A les comarques del Pre-Pirineu, ara sí els fredolics, camagrocs i llengües de bou seran les protagonistes, també hi podrem collir llenegues negres però als vessants més assoleiats i una vegada les pluges hagin fet efecte.
Per fi han arribat les esperades pluges, no al gust de tothom, però almenys de forma general. Els bolets podran sortir allà on no han fet, però aquesta alçada de la temporada farà que les florides a l’interior no s’allarguin massa perquè d’aquí res, ja hi tindrem les primeres glaçades. En canvi a tota la línea costanera, aquestes pluges han estat balsàmiques ja que han caigut en el moment ideal, començaran noves florides i les noves persistiran, sempre amb el permís del vent, amb moltes possibilitats d’un novembre molt prolífic en aquestes zones, que es podrà allargar fins ben entrat el desembre si el temps segueix en la mateixa línea.
Com sempre, ús deixem l’enllaç al panell de control de pluges per tal que pugueu controlar com i a on s’ha regat el territori, i ús sigui més senzill jugar a escollir bosc, aquesta setmana si que serà una eina molt a tenir en compte. Molta sort a tots els boletaires i a gaudir dels boscos i els bolets!
On buscar bolets la Setmana del 29-10-2015 al 5-10-2015 ?
Per aquesta propera setmana situarem el semàfor en verd a les comarques del nord de la Serra Pre-Litoral i les de tota la Serra Litoral, situarem el semàfor en taronja les comarques sud de la Depressió Central i sud de la Serra Litoral, alguns punts del Tarragonès i Pre-pirineu sud i situarem el semàfor en vermell al pirineu i comarques més occidentals del territori.
Les pluges caigudes fa deu dies al Litoral i Pre-Litoral de Catalunya ja fan el seu efecte, principalment a la Costa Brava, les comarques situades a l’extrem nord est com Alt i Baix Empordà, el Maresme, i ja més a l’interior, la Selva i punts del Vallès Oriental. La florida d’ou de reig és generosa en moltes localitats de costa i també d’interior, el fet que no hagin baixat les temperatures fa que tinguem una bona florada en èpoques potser molt tardanes. En canvi els ceps boletus aereus, ho han fet en molta menys quantitat. També podrem collir rovellons vinaders a la costa del Baix Empordà i punts del Maresme i Vallès Oriental, sens dubte, el millor rovelló a la cuina. Les actuals florades d’aquestes zones combinades amb les pluges d’aquest inici de setmana presenten bons auguris pels propers dies.
Atenció especial als dos massissos situats en aquestes comarques, Gavarres i Albera i també a la comarca de la Selva on aquesta setmana hi ha tornat a ploure, continuaran les florides i tenint en compte que les temperatures es mantindran estables, engegaran noves florides a zones on encara no ha fet fins ara. També caldrà tenir en compte zones com el Massís del Montseny i el Montnegre on la producció de bolets encara és escassa, aquesta setmana hi ha tornat a ploure i de ben segur que els bolets hi seran en els propers dies. Valdrà la pena anar a controlar el terreny perquè ens podrem emportar alguna sorpresa agradable.
Pel que fa la resta de territori, hem situat en taronja el semàfor a les comarques del nord del Bages, Berguedà centre i Osona, on malgrat la pluja no hagi estat generosa, encara resisteixen les darreres llenegues negres i on encara podem fer-hi collites decents de camagrocs. També podrem collir-hi fredolics que tot i que volen, no acaben d'arrencar de forma definitiva. Al Tarragonès, a les localitats que més pluja van acumular fa més d’una setmana, han començat a treure el nas els rovellons vinaders. Aquesta setmana hi ha tornat a ploure però no a tot arreu, els bolets sortiran de forma localitzada a les zones més afectades per les pluges. Aquesta darrera previsió val també per les zones boscoses del Garraf.
La resta de comarques les situarem amb el semàfor en vermell, les pirinenques perquè s’ha barrejat el no ploure amb l’arribada del fred i s’ha aturat tota activitat boletaire. Les més occidentals perquè com sempre, són les menys afectades per les pluges i en aquests moments s’està notant.
Així doncs, tenim altre vegada el panorama boletaire ben animat. Els racons on plou i on hi ha plogut donen un bon rendiment, per sort, són varis. A més s’espera que continuï aquest bon rendiment i que més zones s’afegeixin a la festa ja que els termòmetres aniran cap amunt. Els racons on no hi ha plogut, continuaran sense haver-hi bolets. De moment sembla que la temporada ha saltat del pre-pirineu a la costa deixant de banda tot l’extrem oest de la Depressió Central, comarques com el Bages, Anoia o Osona els bolets han aparegut de forma testimonial.
Com sempre, ús deixem l’enllaç al radar de control de pluges per tal que afineu bé si a les vostres zones d’influència hi ha plogut o no. Els bolets no són a tot arreu i en aquesta ocasió, consultar el radar serà imprescindible per escollir zona amb garantia d’èxit.
On buscar bolets la Setmana del 22-10-2015 al 29-10-2015 ?
Per aquesta propera setmana posarem el semàfor en taronja a les comarques del centre del territori i en vermell a la resta de país. La tònica de no ploure ha persistit aquesta setmana i no hi ha previsions de que ho faci almenys fins a mitjans de la següent, on els models encara no s'han pronunciat. Per tant, no situarem el semàfor en verd a cap comarca.
El pas de tants dies sense pluja i arribats a aquesta alçada de temporada si hi sumem la mala previsió per la setmana vinent, donarà lloc a que els bolets s’acabin al terç nord de Catalunya i que la temporada sigui curta als indrets situats entre 300m i 600m. Al litoral i sud, encara tenim una mica de marge perquè pugui haver-hi una bona temporada ja que els bolets fan aparició a finals d’octubre i allargant-se tot el novembre.
Ara mateix els camagrocs estan salvant moltes de les sortides dels dies actuals, és el bolets que més hi ha avui en dia. Les llenegues negres s’han vist afectades i no s’han pogut desenvolupar sense aigua. Els carlets han sortit en alguns alzinars, anunciant-ne el seu final i els rovellons s’han acabat i per tornar-ne a menjar de de frescos, haurem d’esperar que el preuat rovelló vinader faci aparició al litoral.
Per la resta encara podrem collir fredolics i llenega blanca a les planes pirinenques, com la plana ceretana o boscos del sud de l’Alt Urgell com Cava o els pobles que encerclen Organyà. Sembla mentida com aguanten el fred aquestes varietats ja que d’arribada al bosc a punta d’alba, molts dies les glaçades hi són presents. Hem de tenir present que durant el dia les temperatures són suaus i aquest és el motiu perquè aguantin aquests bolets en aquestes comarques pirinenques.
Podrem collir camagrocs als boscos de les Lloses al Ripollès i en alguns racons propers a Busa al Solsonès passant per Guixers a Sant Llorenç de Morunys, és possible que també hi trobem alguna llenega negra despistada. Els buscarem a les fondalades ubicades en vessant obac on les humitats d’aquests dies encara es mantenen. Els fredolics també comencen en aquestes comarques centrals. Encara podrem collir alguna llenega negra per l'Anoia a zones properes a Ódena i també al nord del Bages, zones ubicades properes a Súria i Cardona, tot i que sense pluja poc aguantaran.
Pel que fa a la resta, dir que amb aquesta suavitat de temperatures, que per cert es preveu que es mantinguin de cara la propera setmana, també ha tret el camp algun ou de reig al litoral. Recordem que al litoral és on hi van caure les darreres pluges, per tant, zones com les Gavarres, els Ports i els boscos arran de mar hauran de ser controlats perquè els bolets no tardaran a ser-hi.
Com és habitual, deixem l'enllaç al control de pluges, no vagi a ser que durant aquests propers dies s'escapi algun ruixat puntual que haurem de tenir controlat i és que la meteorologia és tant canviant que de vegades pot portar sorpreses agradables, sorpreses que serien necessàries per aquests propers dies.
On buscar bolets la Setmana del 15-10-2015 al 22-10-2015 ?
La previsió boletaire per la propera setmana la situarem en taronja al sector interior i en vermell a la resta del territori. Malauradament, no podem situar el semàfor en verd en cap zona a l’espera de l’efecte d’aquestes recents i minses pluges, que esperem no es vegin afectades per l’entrada de vent del nord.
Han arribat les primeres glaçades als boscos del pirineu i això certifica que la temporada de bolets s’acaba en aquests indrets. El fet que les temperatures diürnes es recuperin, donarà lloc a que hi puguem trobar llenega negra, llenega blanca i sobretot fredolics i llengua de bou que ocuparan el protagonisme en aquests propers dies. Els boscos estan secs, per tant descartarem buscar bolets als vessants sud més assoleiats, per tant haurem de buscar els bolets a les obagues que mantenen la humitat, però el fred provocarà que les quantitats que en puguem collir bolets siguin escasses, a excepció dels fredolics. Els pobles del vessant nord de la Serra de Cadí i alguns racons de l’Alt Urgell poden ser bones opcions.
A les comarques del pre-pirineu situades al centre de Catalunya, les pluges caigudes dies enrere no han tingut l’efecte esperat, l’entrada de vent ha provocat que s’aturessin les florades allà on eren existents i que el terreny s’eixugués de forma estrepitosa sense provocar-ne de noves. Els bolets tenen mal aspecte, molts estan corcats i especies com les llenegues han quedat seques.
Serà complicat fer bones collites en aquests indrets on els rovellons cada com són menys freqüents, donant lloc a altres espècies, que amb l’arribada dels freds van guanyant protagonistes, com els camagrocs, llenega negra i llenega blanca, fredolics, llengua de bou... que es van imposant a mesura que avancen els dies. Però no tot són males notícies, en aquestes zones pre-pirinenques encara hi ha algunes obagues guardades del vent que han mantingut la humitat, on s’hi poden collir quantitats acceptables de camagrocs i també llenega negra. Però les males condicions meteorològiques faran encara més difícil als boletaires encertar aquests petits racons.
Alguns pobles del Solsonès com Odèn, Lladurs i altres zones més properes al Berguedà i nord del Bages com Ribera Salada, Guixers o fins hi tot obagues properes a Sant Jaume de Frontanyà poden ser bones opcions per collir-ne per unes quantes menjades.
A la Catalunya central, aviat li tocarà el torn. A excepció d’algunes llenegues a l’Anoia, els bolets encara no han sortit. Li cal aigua a la zona i esperem que plogui aviat i ho faci abans no hi arribin les primeres glaçades.
Pel que fa al litoral i sud de Catalunya, les recents pluges han tornat a fer acte d’aparició. Hem de tenir en compte que en aquests indrets, les darreres temperatures diürnes han estat per sobre del que toca, per tant, encara caldrà esperar i qui sap si el fred que ens visitarà properament pot portar un canvi de temps que notin els bolets i comenci a haver-hi moviment micològic. En qualsevol cas, encara descartem aquestes zones tot i que caldrà seguir-les amb atenció.
Com sempre, deixem l'enllaç al panell de control de pluges per tal que controleu l'aigua caiguda i la que esperem que vingui aviat, una eina útil per controlar una de les variables més importants. Avança la temporada i cal anar observant tots els moviments.
On buscar bolets la Setmana del 8-10-2015 al 15-10-2015 ?
Per aquesta setmana situarem el semàfor en taronja a les comarques pirinenques, en verd a les comarques centrals i en vermell al litoral. Clarament les comarques centrals seran les protagonistes dels propers dies.
El mes d’Octubre avança i s’acosten tres dies de festa on els boscos i els bolets seran els protagonistes per ocupar el temps lliure dels boletaires. Així que abans de res, recordem els 10 manaments boletaires.
Els boscos pirinencs ja noten la baixada de les temperatures, és ara quan haurem de buscar els bolets als vessants sud i més assoleiats, on encara hi podrem collir llenega negra, llenega blanca i fredolics de forma generosa si encertem la zona.
Els ceps o boletus edulis, grans protagonistes aquesta temporada, pràcticament s’han acabat en aquests indrets i els rovellons apareixeran de forma esporàdica. Convindrà no enfilar-se massa amunt i buscar indrets de menys alçada. Les zones més baixes de la Cerdanya i Alt Urgell, Ripollès seran una bona opció.
Les comarques prepirinenques ubicades al centre de Catalunya (Berguedà, Solsonès, baix Ripollès, nord d’Osona i sud d’Alt Urgell) sens dubte seran les protagonistes, no només per la naixença de bolets sinó també per la varietat que hi podrem trobar. Les pluges caigudes han reactivat les florides ja existents on s’hi ha afegit noves espècies com la preuada llenega negra, que la buscarem a les zones més prepirinenques entre els 600m i 900m d’alçada. També els camagrocs seran els protagonistes als racons més humits on també hi podrem trobar llengua de bou, rovellons i algun fredolic.
En aquestes comarques, actualment encara hi havia zones on no hi ha començat l’activitat, serà en aquests propers dies, on el moviment de bolets començarà a despertar, si bé les florides no s’allargaran massa degut a les dates que ens situem, però ho poden fer de forma intensa. En aquestes zones, si controlem que hi hagi plogut, esperem uns dies i en fem seguiment ens podem emportar més d’una sorpresa agradable. Els boscos propers a St. Llorenç de Morunys, Vilada, Gombrèn, les Lloses, St. Jaume de Frontanyà, la Nou de Berguedà... seran de ben segur bones opcions, però són molt freqüentats, per tant, caldrà seleccionar bé les zones i no tenir mandra per caminar.
Pel que fa la resta de comarques, cal destacar que les més occidentals han estat les menys regades per les darreres pluges a excepció d’alguns punts del Tarragonès i Baix Camp. És per això que haurem d’esperar més dies. En canvi les comarques més orientals que engloben la província de Girona i el sector del litoral com l’Empordà, Garrotxa, Gironès han estat les més regades i de ben segur que les zones d’interior d’aquestes comarques seran les protagonistes d’aquí uns deu dies.
Ara mateix la temporada de bolets la tenim situada a cotes intermèdies que volten entre els 500m i els 1200m amb perspectives a la baixa a mesura que vagi avançant la tardor. Per tant, caldrà centrar-se principalment en els sectors d’interior.
Per acabar, deixem l’enllaç al panel del control de pluges per tal que cada boletaire pugui controlar l’aigua caiguda a les seves zones d’interès i ja avanço que per mitjans de mes els meteogrames es presenten moguts. Així doncs esperem que les pluges acompanyin per tal que la temporada s’allargui el màxim possible.